top of page
Poza scriitoruluiLarisa Anghel

Cum să gestionezi emoțiile dificile?

Actualizată în: 13 dec. 2021

Cu toții avem dificultăți în ceea ce privește gestionarea anumitor emoții. Care este cea cu care tu te lupți cel mai des? Tristețe, furie, rușine, dezgust, vinovăție, neputință sau nesiguranță? Sau poate iubire, gelozie, ură?


Atunci când ne este greu să gestionăm o anumită emoție, simțim un grad foarte ridicat de disconfort. De regulă, avem impulsul să fugim, să evităm, să facem ceva astfel încât să nu mai simțim acea emoție. Uneori apelăm chiar și la anumite substanțe sau obiceiuri care se transformă în dependențe, doar pentru a înlocui acea emoție cu altceva, chiar dacă este o soluție de scurtă durată.


Din păcate, acestea nu sunt soluții viabile. În felul acesta nu vom reuși să scăpăm niciodată de acel disconfort, ba dimpotrivă, vom reuși performanța de a crea probleme adiacente (psihice, emoționale, sau chiar fizice). Și nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Poți face o verificare rapidă cu tine însuți și te poți întreba: oare acel comportament m-a ajutat să îmi regăsesc liniștea și starea de echilibru? Dacă răspunsul este nu, poate te gândești că n-ai încercat suficient de mult. Dacă ai și repetat acel comportament și problema în continuare e prezentă (sau poate a apărut o altă problemă și mai presantă), atunci te invit să încerci ceva nou!






Ceea ce îți propun, este să încerci să te împrietenești cu acea emoție și să fii curios cu privire la ea:

  1. Oare care este lecția pe care o ai de învățat din experimentarea acelei emoții?

  2. Care sunt senzațiile care apar în corp atunci când simți emoția respectivă? Pe o scală de la 1 la 10, cât de mare e disconfortul? Simți că poți sta în compania acestei emoții pentru următoarele 60 secunde?

  3. Închide ochii, respiră și doar urmărește ce se întâmplă în corpul tău dacă îți dai voie pur și simplu să simți. Nu e nevoie să te forțezi. E important să ieșim din zona de confort treptat, în doze mici, suportabile.

Repetând acest exercițiu de 2-3 ori, vei observa că reziliența ta începe să crească, iar disconfortul va începe să descrească. Dacă simți să îmi lași un feedback legat de experiența ta, îl primesc cu bucurie și sunt aici pentru tine dacă ai nevoie de susținere în continuare.

115 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Ce este trauma?

Comentarios


bottom of page