Stabilirea limitelor sau granițelor personale este de o importanță crucială pentru integritatea sinelui autentic. Atunci când ne sunt încălcate aceste limite, pierdem sentimentul de siguranță. Iar atunci când nu ne simțim în siguranță, trăim încordați și stresați și ne luptăm pentru supraviețuire.
Menirea noastră nu a aceea de a supraviețui. Noi suntem cu toții aici pentru a înflori, pentru a ne reaminti cine suntem de fapt: niște ființe compasive, iubitoare, creative, cu potențialul de a muta munții. Însă, dacă nu ne apărăm spațiul personal, nu vom putea să ne concentrăm pe această dezvoltare, vom fi preocupați de lupta pentru supraviețuire.
Dacă ți se întâmplă și ție să:
Oferi prea mult din timpul tău.
Nu reușești să comunici când ești tratat/ă nepotrivit.
Te simți vinovat/ă când dedici timp pentru tine.
Îți dai acceptul, chiar dacă nu ai vrea să o faci.
Pui nevoile celorlalți înaintea nevoilor tale.
Ai credința că nu meriți, că ”nu se cade” să ceri sau să vrei mai mult.
... atunci te invit să îți iei un pic de timp să te gândești care sunt limitele tale personale. De unde și până unde este permis ca cineva să se apropie de tine fizic, psihic, emoțional și spiritual, și unde anume simți că e nevoie să spui STOP. O dată ce ai definit aceste limite, este foarte important să le și comunici. Asta poate fi un lucru dificil la început, așa că ia-o treptat. Începe cu limita care ți se pare cel mai ușor de înțeles și de implementat de către cei din jur și comunică asta către o persoană față de care te simți confortabil. Exersează. Dă-ți voie să experimentezi cum se simte atunci când ai grijă de tine, te respecți pe tine, te iubești pe tine. Și pas cu pas, fă-ți curaj și comunică asta față de toate persoanele care ar trebui să audă asta.
Oferă-ți și ție grija, iubirea și compasiunea pe care le oferi atât de ușor celor din jur. O meriți din plin. Nu pentru că ai făcut sau n-ai făcut ceva extraordinar pe acest Pământ. Ci pur și simplu pentru că EȘTI.
Comments