top of page
Poza scriitoruluiLarisa Anghel

Cum gestionăm frica?

Actualizată în: 13 dec. 2021

Zilele acestea am avut multe gânduri și discuții despre pandemie, despre consecințe, despre prevenție, despre stări de disconfort, despre frică și anxietate. Și cred că majoritatea dintre noi am experimentat același lucru. COVID-19 se întâmplă la nivelul global, ceea ce înseamnă că întreaga umanitate este scoasă din zona de confort și supusă acelorași întrebări, temeri, presiuni. Suntem forțați de contextul exterior să ne uitam cu atenție în interior, să reflectăm la ceea ce este important, să devenim mai constienți de sine, să ne adaptam și să ne reinventăm.


În tot acest context, m-a atins profund un video înregistrat de Eckhart Tolle, găsești aici link-ul.





Ce este FRICA?

Frica este atunci când ne proiectăm într-un moment viitor printr-un gând care descrie o realitate groaznică pentru noi. Creierul nostru primește semnalul că este în pericol și acționează ca și când gândul despre viitor a devenit realitate, ca și când coșmarul se derulează deja în fața ochilor. Suntem cuprinși de FRICĂ atunci când ne lăsăm purtați de gânduri și părăsim momentul prezent.


Ce se întâmplă de fapt în prezent?

În cazul meu, momentul prezent este despre timp petrecut acasă, cu familia. Leo a împlinit 2 luni și 2 săptămâni și este deja cel mai bun profesor al meu. El trăiește exclusiv în prezent, descoperă lumea, culorile, sunetele, atingerea. Deschide ochii mari de tot ca să se asigure că soarbe fiecare secundă din ceea ce îl înconjoară. La fel se întâmplă și când simte durere. Cred că ați observat îi voi la bebelușii voștri cât de intens plâng la o durere abdominală și cât de brusc se opresc, imediat după ce trec crampele. Nu își prelungesc nici măcar cu 1 secundă în plus agonia. Trăiesc în AICI și ACUM fiecare emoție și senzație. Ce lecție frumoasă, nu-i așa?


Cum arată prezentul tău?

Un acoperiș deasupra capului, un moment de liniște în timp ce îți savurezi cafeaua, o conversație cu un suflet drag, un film bun, o felie de pâine prăjită cu dulceața de vișine, o carte pe care amânai demult să o citești, o îmbrățișare sau o baie cu multă spumă și lumânări parfumate?


Te invit să râmai prezent. Aplică măsurile de prevenție comunicate de autorități ca să te asiguri că din punct de vedere fizic ești în siguranță. Ancorează-te în prezent și practică recunoștința ca să te asiguri că psihicul tău are parte de liniște în perioada asta. Liniștea îți va permite să fii creativ, să vezi cu claritate care sunt oportunitățile care îți sunt la îndemână și cum anume poți răspunde provocărilor care e posibil să bată la ușa. Nu spun să ignori existența virusului sau faptul că urmează o criză economică și financiară care e posibil să îți afecteze locul de muncă, afacerea sau familia. Spun doar să rămâi în prezent, să te încarci cu energie pozitivă privind către toate cărămizile pe care le-ai așezat la fundația casei tale și care rămân în continuare acolo, neatinse de pandemie sau de criză. Asta îți va da forță și te va echipa pentru ce ai nevoie în viitor.



Cum să rămâi ancorat în prezent?

  1. Explorează prezentul prin intermediul simțurilor. Dă-ți voie să guști cu adevărat fiecare îmbucătură atunci când te așezi la masă, joacă-te cu texturi diferite și fii atent la senzațiile din corp atunci când degetele tale ating o pătură pufoasă, cum se simte făina atunci când pregătești aluatul pentru prajitură preferată.

  2. Încântă-ți auzul cu un concert online al filarmonicii George Enescu. Sau poate ești fan rock, latino, jazz sau bossa nova? Hmm…ce îmi place bossa nova, corpul meu își dorește instant să se miște de la auzul primelor acorduri.

  3. Dansează! Practică yoga. Zumba. Aerobic. Bicicletă? Eliberează niște endorfine în corp în timp ce faci exercițiile fizice preferate în mod regulat pentru câteva minute.

  4. Practică meditația regulat pentru câteva minute. Există peste 3.000 de studii care atestă beneficiile meditației: crește puterea de concentrare, îmbunătățește sistemul imunitar, diminuează stările de anxietate și de depresie, crește semnificativ starea de bine. Începe cu 5 minute în fiecare zi și încearcă să crești treptat până la cel puțin 20 minute astfel încât să te bucuri de toate beneficiile menționate anterior.

  5. Practică respirația abdominală. Foarte important. Pe INSPIR, umpli abdomenul cu aer, ca și cum ai umfla un balon. Pe EXPIR, lași aerul să iasă afară treptat, îți poți imagina cum abdomenul se lipește de șira spinării. Urmărește cu atenție cum respiri, mie mi-a luat câțiva ani până să îmi dau seama că respiram taman pe dos.

  6. Joacă-te! Cu copii, cu partenerul, cu prietenii, cu câinele sau pisica. Offline sau online, petrece timp alături de cei dragi, râzi și plângi împreună cu ei. Suntem ființe sociale, avem nevoie de acest contact și ține de fiecare dintre noi să îl întreținem în mod conștient în această perioadă.


Nu e nevoie să pui în aplicare toata lista de mai sus. Experimentează și vezi ce anume funcționează pentru tine. Un lucru te-aș ruga să nu uiți: noi suntem maeștrii propriei noastre vieții! E în puterea noastră să invităm liniștea la noi în casă, sau să o ținem la ușă. Trebuie doar să ne concentrăm pe acele lucruri pe care le putem influența în mod direct și să acționăm în consecință, în AICI și ACUM.


63 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Ce este trauma?

Comments


bottom of page